Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Vanaf ’21 o.a. te zien in theaters, bij zorg- en welzijnsorganisaties etc.

Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie.

Vanaf ’21 o.a. te zien in theaters, bij zorg- en welzijnsorganisaties etc.

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Over de voorstelling

Een moeder raakt haar kompas kwijt.
En haar streken. 

Een kind heeft de gebruiksaanwijzing niet en gaat op zoek. 
In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en in de wanhoop soms. 
En in een tijdmachine.
Daar vinden ze elkaar. 

En komen ze dichter bij elkaar dan ooit…

Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie; geschreven door regisseur Madeleine Matzer en theaterauteur Jibbe Willems, gespeeld door Juul Vrijdag. 

 

Randprogramma

Na de voorstelling vindt een nagesprek plaats, met als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe? Aanvullend ontwikkelt MATZER een methodiek om het contact met iemand met dementie te verbeteren. Deze wordt besproken tijdens facultatieve workshops en uitgebreid belicht in een speciale publicatie.

Speelperiode

Je kunt me gerust een geheim vertellen gaat in première op vrijdag 22 januari 2021 Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch

Aansluitend volgt een landelijke tournee langs theaters, zorg- en welzijnsinstellingen, ziekenhuizen en andere locaties.

Voor wie?

Deze voorstelling wordt gemaakt voor ons theaterpubliek en mensen die direct betrokken zijn bij dementie, zoals mantelzorgers, naasten en familieleden en zorg- & welzijnprofessionnals.

Over de voorstelling

Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een intrinsiek gemotiveerde voorstelling over dementie – binnenkort volksziekte nummer één – met een grote waarde voor naasten en zorgprofessionals. De voorstelling belicht zowel de kant van de moeder als die van de dochter. Tijdens de gesprekken met haar dementerende moeder ontdekte Madeleine Matzer dat de verbeelding een bijzondere kracht is bij het maken van contact en het bewerkstelligen van wezenlijke communicatie. 

Madeleine Matzer:

“Als je jezelf en je oordeel thuislaat, als je reageert vanuit het nu en als je de verbeelding toelaat, dan kun je prachtige ontmoetingen hebben. Zo kan deze ziekte ook een gezamenlijke reis zijn, en een hernieuwde kennismaking, intimiteit, contact, humor en mooie gesprekken opleveren. De ontdekkingen die ik hierin deed, deel ik graag met andere mantelzorgers en professionals. Ik weet uit ervaring dat je als mantelzorger vaak niet weet waar je het zoeken moet, zowel letterlijk als figuurlijk.”

Randprogramma

Met deze voorstelling en bijbehorend randprogramma wil MATZER de communicatie en het contact met mensen met dementie bevorderen en dit onderwerp op een positieve manier beter bespreekbaar en zichtbaar maken.

Nagesprek

Omdat dat een onlosmakelijk onderdeel is van de voorstelling zelf, vindt na afloop steeds een nagesprek plaats, met als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken?

Methodiek

Rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen ontwikkelt MATZER daarnaast een methodiek voor familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals. Doel van de methodiek is om betrokkenen inzichten en tools te geven om de communicatie met iemand met dementie te verbeteren en veraangenamen. Dat doen we o.a. door bewustwording en gedragsverandering teweeg te brengen met een combinatie van uitwisseling en praktische tools.

Workshops & publicatie

MATZER organiseert daarnaast workshops omtrent dit thema en geeft een publicatie uit, waarin deze methodiek centraal staat. Ook geven we informatie over hoe en waar hulp te vinden is.

Een voorstelling als handreiking. Zodat niet iedere mantelzorger het wiel zelf hoeft uit te vinden.

Samenwerking

In iedere stad of gemeente waar de voorstelling speelt, motiveert MATZER haar partners tot een brede, sector-overschrijdende aanpak, waarbij zorg, welzijn, cultuur, overheid en onderwijs samen optrekken om het onderwerp dementie op een innovatieve manier bespreekbaar te maken.
MATZER werkt voor dit project o.a. samen met landelijke, provinciale en lokale partners, zoals: Deltaplan Dementie, Brabantse Raad voor Informele Zorg, Dementievriendelijk Brabant, zorginstellingen van Neynsel en Vitalis, Farent Sociaal Werk, Tao of Care, ROC Tilburg, Fontys Eindhoven en anderen.
Tilburg University/Fontys voert een onderzoek uit naar de impact van de voorstelling op het publiek.

Meer info

Meer informatie over de samenwerkingsmogelijkheden rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen?

Neem contact op met: Marieke Simons via marieke@matzer.org of 06-33041102.

Datum Tijd Plaats Theater
VOORLOPIGE SPEELLIJST || [T] = try out [P] = première || KAARTVERKOOP START BINNENKORT
donderdag 21 januari 2021 20:30 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek [T]
vrijdag 22 januari 2021 20:30 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek [P]
zaterdag 23 januari 2021 20:30 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek
donderdag 28 januari 2021 nnb Oss De Groene Engel
zaterdag 30 januari 2021 nnb Purmerend De Verbeelding
zaterdag 13 februari 2021 nnb Amersfoort De Lieve Vrouw
vrijdag 19 februari 2021 nnb Utrecht Stadsschouwburg
dinsdag 23 februari 2021 nnb Eindhoven Parktheater
woensdag 24 februari 2021 nnb Eindhoven Parktheater
vrijdag 26 februari 2021 nnb Veghel De Blauwe Kei
zaterdag 27 februari 2021 nnb Veghel De Blauwe Kei
zaterdag 06 maart 2021 nnb Rotterdam Walhalla Kantine
woensdag 31 maart 2021 nnb Eindhoven Pand-P
donderdag 01 april 2021 nnb Eindhoven Pand-P
zaterdag 24 april 2021 nnb Gouda Goudse Schouwburg