Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een moeder raakt haar kompas kwijt.
En haar streken. 

Een kind heeft de gebruiksaanwijzing niet en gaat op zoek. 
In de mist, in de hilariteit, in het verdriet en in de wanhoop soms. 
En in een tijdmachine.
Daar vinden ze elkaar. 

En komen ze dichter bij elkaar dan ooit…

Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een hoopvolle theatervoorstelling over dementie; geschreven door regisseur Madeleine Matzer en gespeeld door Juul Vrijdag. 

Randprogramma

Omdat MATZER meer wil doen dan alleen een voorstelling spelen, vindt na afloop van Je kunt me gerust een geheim vertellen steeds een nagesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe? Daarnaast ontwikkelt MATZER een methodiek om het contact met iemand met dementie te verbeteren. Deze methodiek wordt besproken tijdens facultatieve workshops. Ook wordt deze uitgebreid belicht in een speciale publicatie.

Speelperiode

Je kunt me gerust een geheim vertellen gaat in première opvrijdag 22 januari 2021 Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch

Aansluitend volgt een landelijke tournee langs theaters, zorg- en welzijnsinstellingen, ziekenhuizen en andere locaties.

SPEELLIJST

Voor wie?

Deze voorstelling wordt gemaakt voor ons theaterpubliek en mensen die direct betrokken zijn bij dementie. Denk hierbij aan mantelzorgers, naasten en familieleden en zorg- & welzijnprofessionals.

Over de voorstelling

Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een intrinsiek gemotiveerde voorstelling over dementie – binnenkort volksziekte nummer één. De voorstelling heeft een grote waarde voor naasten en zorgprofessionals. Hierin wordt zowel de kant van de moeder als die van de dochter belicht. Tijdens gesprekken met haar moeder, die aan Alzheimer leed, ontdekte Madeleine Matzer dat de verbeelding een bijzondere kracht is bij het maken van contact en het bewerkstelligen van wezenlijke communicatie.

Madeleine Matzer:

“Als je jezelf en je oordeel thuislaat, als je reageert vanuit het nu en als je de verbeelding toelaat, dan kun je prachtige ontmoetingen hebben. Zo kan deze ziekte ook een gezamenlijke reis zijn. En een hernieuwde kennismaking, intimiteit, contact, humor en mooie gesprekken opleveren. De ontdekkingen die ik hierin deed, deel ik graag met andere mantelzorgers en professionals. Ik weet uit ervaring dat je als mantelzorger vaak niet weet waar je het zoeken moet, zowel letterlijk als figuurlijk.”

Randprogramma

Met deze voorstelling en bijbehorend randprogramma wil MATZER de communicatie en het contact met mensen met dementie bevorderen. Daarnaast willen de makers dit onderwerp op een positieve manier beter bespreekbaar en zichtbaar maken.

 

Nagesprek

Een nagesprek is een onlosmakelijk onderdeel van de voorstelling zelf. Daarom vindt er na afloop van iedere speelbeurt een dergelijk gesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken?

 

Methodiek

Rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen ontwikkelt MATZER daarnaast een methodiek voor familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals. Doel van de methodiek is om betrokkenen concrete inzichten en tools te geven. Om zo de communicatie met iemand met dementie te verbeteren en veraangenamen. En om handvatten te krijgen in het omgaan met Alzheimer. Dat doen we o.a. door bewustwording en gedragsverandering teweeg te brengen met een combinatie van uitwisseling en praktische tools.

Samenwerking

In iedere stad of gemeente waar de voorstelling speelt, motiveert MATZER haar partners tot een brede, sector-overschrijdende aanpak. Daarbij zullen zorg, welzijn, cultuur, overheid en onderwijs samen optrekken. Met de bedoeling het onderwerp dementie op een innovatieve manier bespreekbaar te maken.
MATZER werkt voor dit project o.a. samen met landelijke, provinciale en lokale partners, zoals: Deltaplan Dementie, Brabantse Raad voor Informele Zorg, Dementievriendelijk Brabant, zorginstellingen van Neynsel en Vitalis, Farent Sociaal Werk, Tao of Care, Tilburg University/Tranzo en diverse gemeenten.
Tilburg University/Fontys voert een onderzoek uit naar de impact van de voorstelling op het publiek.

Meer info

Meer informatie over de samenwerkingsmogelijkheden rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen?

Neem contact op met: Marieke Simons via marieke@matzer.org of 06-33041102.

Tekst: Madeleine Matzer
Met dank aan: Jibbe Willems
Regie: Madeleine Matzer
Spel: Juul Vrijdag
Dramaturgie: Cecile Brommer
Muziek: Helge Slikker

Decorontwerp: Sanne Danz
Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen
Lichtontwerp: Tim van ’t Hof
Techniek: Casper Vriens
Regieassistentie: Sybe Gratama
Productie: Lysanne van Esch