Matzer

over MATZER

Wie is MATZER, wat doet MATZER, met wie werken we samen etc.

Matzer

over MATZER

Wie is MATZER, wat doet MATZER, met wie werken we samen etc.

Matzer

over MATZER

Wie is MATZER, wat doet MATZER, met wie werken we samen etc.

over MATZER

MATZER Theaterproducties is een compact en ondernemend theatergezelschap rondom artistiek leider Madeleine Matzer.

MATZER is gevestigd in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Vanuit daar maken we transparant en gelaagd theater, dat midden in de maatschappelijke werkelijkheid staat. Onze theatertaal is herkenbaar en toegankelijk, vertrouwd en vernieuwend. We streven ernaar een nieuw publiek voor onze voorstellingen te genereren en te behouden. Met onze voorstellingen bestrijken we het hele Nederlandse theaterbestel, van festival tot grote zaal.

MATZER maakt onderscheidend, authentiek en persoonlijk theater, vanuit de overtuiging dat een voorstelling een intense beleving kan zijn voor een zo divers mogelijk publiek. De acteurs zijn mensen van vlees en bloed, waarmee je je als toeschouwer kunt verbinden. MATZER is overtuigd van de noodzaak van theater als ontmoetingsplaats voor inzicht, reflectie en wezenlijk contact: tussen acteurs, tussen personages en publiek, maar ook tussen toeschouwers onderling. MATZER streeft naar theater dat ongemakkelijk mag zijn omdat het ons confronteert met de beperkingen van ons eigen perspectief, maar dat ook heilzaam en verbindend is. Dat willen we bereiken met de keuze voor de thema’s, met onze voorstellingen en met overige activiteiten zoals bijvoorbeeld De Ontbijtclub e.d.

MATZER profileert zich op het snijvlak van gesubsidieerd theater en vrije productie en werkt daartoe samen met onder meer Bos Theaterproducties. We streven er naar met een zo efficiënt en klein mogelijke organisatie zo optimaal mogelijk te produceren.

Sinds 2009 worden we structureel gesubsidieerd door de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Provincie Noord-Brabant en het Fonds voor de Podiumkunsten.

MATZER is volop in beweging en barst uit z’n voegen van de ambities en plannen.

De mensen van MATZER

Madeleine Matzer (1958) is artistiek leider van MATZER. Ze volgde de Toneelschool in Maastricht en regisseerde tal van voorstellingen voor en met volwassenen en jeugd. Tussen 2001 en 2005 regisseerde ze verschillende voorstellingen bij Productiehuis Brabant, waaronder het bejubelde Hokwerda’s Kind (2004). Eind 2005 richtte ze MATZER Theaterproducties op.

Sindsdien maakte zij o.a. de veelgeprezen boekbewerkingen van Oeroeg, Gejaagd door de wind, Alsof het voorbij is, Knielen op een bed violen en De eenzaamheid van de priemgetallen (de laatste twee werden genomineerd voor de Toneel Publieksprijs). Ook maakte zij in de voorbije jaren o.a. Niemand wacht op je (tekst: Lot Vekemans), De Reuzenperzik (naar het boek van Roald Dahl),  Marilyn Monroe, Diamonds are a girls best friend (waarvoor Wendell Jaspers een nominatie kreeg voor de Theo d’Or), ValAngst (een tekst van Peter De Graef en Gerardjan Rijnders) en Everybody Happy!? met acteurs Peter De Graef en Lottie Hellingman.

Daarnaast maakt ze onder de noemer MATZER over de Vloer een groeiende collectie korte voorstellingen die op een scala van locaties en gelegenheden gespeeld kunnen worden. Deze collectie bestaat momenteel uit: Honger, Pillow Talk, Lui, De rode schoentjes, Augustus, 111, Sweet Revenge en Straf. Deze laatste beleefde haar première in het bijzijn van H.M. Koningin Beatrix in de Ridderzaal in Den Haag.  Madeleine Matzer is woonachtig in ‘s-Hertogenbosch.

Agnes Bolwiender is zakelijk leider van MATZER. Na eerder gewerkt te hebben bij o.a. Go Short Filmfestival in Nijmegen en Oorkaan in Amsterdam, staat zij sinds januari 2020 aan het zakelijke hoofd van ons gezelschap.

Jeroen Konings (1972) is sinds 2011 verantwoordelijk voor de marketing van MATZER. Hij behaalde zijn diploma International Business & Languages op de Avans Hogeschool te ‘s-Hertogenbosch en een aantal jaar laten studeerde hij af als Docerend Theatermaker aan de Fontys Academie voor Drama te Tilburg.

Naast deze vaste kern zijn er veel mensen bij MATZER betrokken zonder wie de tent niet kan draaien en die gelukkig graag bij ons terugkomen. We noemen een aantal namen van mensen die zich aan MATZER hebben verbonden en met wie wij ons verbonden voelen.

Zoals Frederieke Hijink († 1964 – 2013; schrijver, samensteller en presentator van de Kunstdiensten), Peter De Graef (schrijver/acteur), Lottie Hellingman, Marijn Klaver, Wendell Jaspers, Jasper Boeke, Hanna Jansen, Fokka Deelen (acteurs) Ilse Vermeulen (kostuumontwerper), fotografen Jean Philipse, Karin Jonkers, Joep Lennarts († 1958 – 2011) Cecile Brommer, (dramaturg), Helge Slikker (componist), Maarten Baas, Sanne Danz, Sacha Zwiers, (decorontwerpers), Catharina Scholten (lichtontwerp), Lysanne van Esch (productieleiding), Dirk Windhorst (regieassistentie) Casper Vriens, Marieke Smits, Marianne van Andel (techniek),  Volle-Kracht, Saskia van der Linden (vormgeving) en Judith van der Velden (zakelijk leider tussen 2007-2019).

Raad van Toezicht
De raad van toezicht van MATZER bestaat uit:
Rodney Weterings (voorzitter)
Joke van der Beek
Floor de Roos
Vera Stappers
Sander Knopper

MATZER werkt graag samen en doet dat o.a. met:

Bos Theaterproducties

Bos Theaterproducties was coproducent van een aantal van onze voorstellingen, zoals: Casablanca, Oeroeg, Gejaagd door de wind, De eenzaamheid van de priemgetallen en Knielen op een bed violen en uitvoerend producent bij MARILYN MONROE. Maar er is meer. In 2009 maakte Madeleine Matzer de MATZER over de vloer-voorstelling Sweet Revenge voor het Voorkamerfest in Darling, Zuid-Afrika, een uniek festival dat is geïnitieerd door Inge Bos (directeur van Bos Theaterproducties)Die samenwerking beviel alle betrokkenen dusdanig goed dat sindsdien ieder jaar een of meerdere MATZER over de vloer-voorstellingen te zien waren op dit prachtfestival.

Verkadefabriek

De Bossche Verkadefabriek is ons thuis. Hier repeteren we onze voorstellingen, hier houden we kantoor en hier gaan onze voorstellingen in première.
Naast de familievoorstellingen Alleen op de wereldAlice en De Reuzenperzik maakte MATZER in samenwerking met de Verkadefabriek jongerenvoorstellingen en meest recentelijk maakten we Het goede heertje van Verkade, een korte voorstelling die in première ging in ‘de Villa’ tijdens 24 uur Verkadefabriek; het feest ter ere van het 15-jarig bestaan van de Bossche cultuurtempel.

Daarnaast werkt MATZER graag en intensief samen met o.a.

Theaterfestival Boulevard
Bureau Babel
Kunstloc Brabant
sH-online

Geefwet

MATZER is een ANBI-instelling. Sinds 2012 maakt de Geefwet  een schenking aan MATZER Theaterproducties fiscaal aantrekkelijk. De Geefwet is een extra stimulans in de giftenaftrek van zowel inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting voor giften aan culturele ANBi’s. Door middel van de vermenigvuldigingsfactor (multiplier) van 1,25 wordt een gift zo extra aftrekbaar.

 

Steun

Wil je MATZER steunen, of meer weten over de fiscale voordelen van een gift aan ons gezelschap? Neem dan contact op met Agnes Bolwiender.

Ten behoeve van de ANBI status publiceert Stichting MATZER gegevens via de website van Federatie Cultuur.