Matzer

Gejaagd door de wind (2014)

Gejaagd door de wind (2014)

75 jaar na het verschijnen van de legendarische film brachten MATZER Theaterproducties en Bos Theaterproducties Gejaagd door de wind naar het theater.

Matzer

Gejaagd door de wind (2014)

Gejaagd door de wind (2014)

75 jaar na het verschijnen van de legendarische film brachten MATZER Theaterproducties en Bos Theaterproducties Gejaagd door de wind naar het theater.

Matzer

Gejaagd door de wind (2014)

Gejaagd door de wind (2014)

75 jaar na het verschijnen van de legendarische film brachten MATZER Theaterproducties en Bos Theaterproducties Gejaagd door de wind naar het theater.

Gejaagd door de wind (2014)

Voor het eerst was deze voorstelling, gebaseerd op de roman van Margaret Mitchell op het toneel te zien, in een regie van Madeleine Matzer. De hoofdrollen werden vertolkt door Anna Drijver als de eigengereide Scarlett O’Hara en Nasrdin Dchar als de vrijgevochten buitenstaander Rhett Butler. De kostuums voor Gejaagd door de wind werden ontworpen door de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau.

Na eerdere succesvolle boekbewerkingen van o.a. Knielen op een bed violen en De eenzaamheid van de priemgetallen bewerkte Madeleine Matzer ook Gejaagd door de wind; de beroemde, woeste liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in het Amerika ten tijde van de Burgeroorlog. Een tijd waarin bestaande zekerheden als positie en welvaart, superioriteit en hiërarchie wankelen, net als nu het geval is. In die beladen overgangsperiode van de oude naar de nieuwe wereld, laveert Scarlett tussen de strenge moraal van haar moeder en de losse moraal van vrijbuiter Rhett.

Gejaagd door de wind is het portret van de ultieme moderne vrouw, die meedogenloos nastreeft wat ze wil hebben, misgrijpt, en weer opnieuw begint. Een eigentijdse klassieker over een grote liefde, met meeslepende muziek (van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker) sensuele blikken en opzwiepende jurken.

 

Gejaagd door de wind is – evenals bovengenoemde eerdere boekbewerkingen – een coproductie van MATZER Theaterproducties en Bos Theaterproducties.

Tekst: Margaret Mitchell
Bewerking en regie: Madeleine Matzer
Spel: Anna Drijver, Nasrdin Dchar, David Lucieer, Lottie Hellingman, Mehrnoush Rahmani, Mandela Wee Wee, Jip van den Dool, Manoushka Zeegelaar Breeveld
Dramaturgie: Cecile Brommer
Compositie en muzikale leiding: Helge Slikker
Kostuumontwerp: Jan Taminiau
Productie kostuums: Ischa Stuart
Decorontwerp: Sacha Zwiers

Video- en lichtontwerp: Catharina Scholten
Techniek: Casper Vriens, Jouke Seisveld, Rens van Dijk
Casting: Kemna Casting / Marc van Bree
Tourmanager: Jitske Weijand
Regie-assistent: Emma Heijink
Stagiair decorontwerp: Leanne Vandenbussche
Artistieke leiding: MATZER Theaterproducties
Tourneeplanning, productie, PR & marketing: Bos Theaterproducties

Volkskrant (***)
‘…het gaat over de liefde en over de omgang met verlies van geliefde dingen in onzekere tijden, zoals we die nu evenzogoed kennen (…) Helge Slikker tekende voor de muziek, die je bij binnenkomst tegemoet swingt (…) sfeervolle muziek en de fraaie creaties van Jan Taminiau (…) Lotte Hellingman springt eruit als Melanie, ook al vanwege haar mooie zangstem.’

Theaterkrant (****)
‘Er wordt sprankelend en met een verfrissende openheid gespeeld. De jongens hebben een lekker promillage aan lefgozerigheid. De jurken van Taminiau geven de epiek een woest-ruisende swing (…) ik raakte er in verknoopt en op den duur aan verslingerd. Volgens mij heb je dan als ploeg performers (regie: Madeleine Matzer) je werk goed gedaan.’

Parool (***)
‘Regisseur en bewerker Madeleine Matzer bracht het lijvige epos terug tot tweeenhalf uur lichtvoetig muziektheater en verdient alleen al daarom lof (…)
een visueel en muzikaal vervoerende theaterervaring.’

Algemeen Dagblad (****)
‘Matzer schept de nodige lucht in de oorlog en slavernij en de vertellersrol van slavin Mammy zorgt voor snelheid. Het complexe verhaal wordt zo nergens grotesk. Groots zijn wél de hoepeljurken van spijkerstof, ontworpen door Jan Taminiau (…) Drijver is geloofwaardig als de meedogenloze Scarlett en Dchar bewijst weer hoe charmant hij is.’

NRC Handelsblad (***)
‘…heeft de voorstelling vaart, schwung en schwing, mede dankzij de geweldige muziek van Helge Slikker (…) een visueel spektakel met de jurken van Jan Taminiau (…) wat transformatiekunst, humor en muzikaliteit stelen de jonge beloftes Mehrnoush Rahmani en Jip van den Dool in een reeks dubbelrollen de show.’

Telegraaf (***)
‘De swingende ‘bluegrass’ van Helge Slikker (prachtig uitgevoerd door de acteurs) … en de adembenemend mooie, stoere denimkostuums van Jan Taminiau (…) vormen een voorstelling op zich (…) een genot voor oor en oog’

Brabants Dagblad
‘Matzer heeft ‘Gejaagd’ bekwaam ontdaan van het overromantische (…) een geweldige rol van Anna Drijver (…) een stuk waarin verschillende culturen en blank en zwart prachtig samengaan. Een verhaal van vroeger voor het hier en nu’

“Centraal staat de onverwoestbare en levenslustige Scarlett O’Hara, briljant gespeeld door Anna Drijver (…) Acteur Nasrdin Dchar geeft een fantastische gelaagdheid mee: humoristisch, scherp, trouw, eerlijk, prettig gewetenloos (…) De door Jan Taminiau ontworpen kostuums geven een bijzondere extra dimensie aan het stuk.”

 

“De spelers waren geweldig, de rolwisselingen subliem en de jurken en overige kostuums werden schitterend gebruikt. Ik stond na afloop dan ook direct op voor een staande ovatie en werd geheel terecht vergezeld door de rest van het publiek. Zeer de moeite waard om naartoe te gaan. Misschien ga ik binnenkort nog een keer met mijn gezin.”

“Simpel, maar erg doeltreffend decor, af en toe leuke woordspelingen, serieus spel, prachtige multifunctionele kostuums, snelle wisselingen van rollen en muziekinstrumenten, heerlijk, ondersteunende muziek, goede bijpassende lichtcreaties, kortom: een aanrader! Ik heb in ieder geval genoten. complimenten vanuit Roosendaal”

“Boeit van 1e tot laatste minuut! Een echte aanrader!!”

“Geweldig mooi theater! Heb ervan genoten!”

“Heerlijke avond theater, een echte aanrader! En wat een mooie man die NasrdinDchar Wauw”

“Een absolute aanrader in elk opzicht. Prachtige muziek, prachtige kostuums en prachtig spel. Ik kan me de film nog herinneren en de spelers van nu kunnen de vergelijking met de filmacteurs van destijds glansrijk doorstaan.”

“werkelijk een fe-no-me-naal stuk! Ik heb zelfs al kaarten gekocht voor een andere voorstelling”

“Heel stoere Gejaagd door de Wind @MATZER_Theater coole kostuums: jeans! Gave muziek.”

“Lottie Hellingman was fabuleus in “Gejaagd door de wind”. Wat zingt zij mooi, zeg.”

Datum Tijd Plaats Theater