Matzer

Hokwerda's kind

De toneelbewerking van de gelijknamige roman van Oek de Jong.

Matzer

Hokwerda's kind

De toneelbewerking van de gelijknamige roman van Oek de Jong.

Matzer

Hokwerda's kind

De toneelbewerking van de gelijknamige roman van Oek de Jong.

Hokwerda’s kind (2004)

Bloedmooi, gulzig en dwars is Lin Hokwerda, maar ook verslingerd aan overleven.

Hokwerda’s Kind is een zinnelijk sprookje over kauwtjes die krassen, een bepleisterde rechterhand en kopje-onder gaan in diep water. Bovenal is het de liefdesgeschiedenis van een vrouw die het noodlottige verlangen heeft om gedragen te worden. Hokwerda’s kind ontvouwt zich als een thriller, met een noodlottig einde. Een verhaal vol duistere erotiek, bedrog en zelfbedrog, maar ook adembenemende tederheid.

Hokwerda’s Kind is de toneelbewerking van de gelijknamige roman van Oek de Jong, welke in oktober 2004 in première ging.

Wendell Jaspers werd voor haar rol in Hokwerda’s Kind genomineerd voor de Colombina.

Bewerking en regie: Madeleine Matzer
Spel: Steye van Dam, Arjan Duijne, Fokka Deelen, Wendell Jaspers
Muziek: Gerton Zeilstra
Vormgeving: Mieke Wolters

Assistentie bewerking: Cecile Brommer
Video: Ruut van de Beele
Licht: Ton de Witte

‘Prachtig hoe regisseuse Madeleine Matzer 450 pagina’s heeft teruggebracht tot anderhalf uur vlammend en sensueel spel rond die ene vrouw, Lin Hokwerda. Knappe afwisseling tussen indringend spel en humoristische terzijdes maken Hokwerda’s kind tot een zinnenprikkelende voorstelling.’ – De Volkskrant

‘Zoals gebruikelijk bij boekbewerkingen op toneel hanteert Madeleine Matzer de vorm van verteltheater; de spelers vertellen het verhaal deels rechtstreeks aan het publiek, en deels worden de scènes nagespeeld. Dat geeft een plezierige losse vorm, die veel van de acteurs vergt. Maar dit ensemble redt zich er wonderbaarlijk goed uit. Verbluffend krachtig spel, zo mooi, zo roerend, zo gedoemd.’ – NRC Handelsblad

’Tot de VSCD-toneelprijzenjury, die dat jaar toch al lekker eigenzinnig bezig was, opeens met een nominatie kwam. Wendell Jaspers, de prachtige, gretige actrice die Lin Hokwerda speelt, werd genomineerd. Vreemd genoeg niet voor een Theo d’ Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, maar voor een Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol. Mysterie alom, want Lin Howerda spelen is niet alleen de titelrol spelen, maar ook nog eens een dijk van een hoofrol neerzetten. Buitengewoon indrukwekkend toneelspel, zag ik gisteren. De anderen doen er niet voor onder, maar Wendell Jaspers is gewoon de ster van de voorstelling.
Vond Oek de Jong ook. Hij was soort van stiekem komen kijken, want hij had, in overleg met Tilly Hermans, zich vooral verre gehouden van de toneelbewerking die regisseuse Madeleine Matzer van het boek maakte. Hij was ook bang om te gaan kijken, maar ging al na een paar minuten helemaal om. Hermans had meer moeite: ,’Ik heb toch jaren met Lin Hokwerda geleefd. Wanneer je de redactie van zo’n boek doet gaat zo’n figuur je onder de huid zitten. Dan blijft het moeilijk om haar ineens in levende lijve voor je te zien.Voor Oek de Jong was dat geen probleem. Hij bleef tot in de kleine uurtjes hangen in Theater Kikker, samen met vrienden en acteurs, en apetrots op die toneelversie van zijn boek. ‘Die Madeleine Matzer kan heel erg goed lezen.’ verwoordde Tilly Hermans het na afloop. ‘Maar ze kan ook heel erg goed regisseren,’ zei ik. En die voorstelling, die moet gewoon weer wat langer op tournee. Vonden we met zijn allen.’ (Wijbrand Schaap)

Datum Tijd Plaats Theater