Matzer

Oeroeg (2015)

De theatervoorstelling naar het gelijknamige boek van Hella S. Haasse.

Matzer

Oeroeg

De theatervoorstelling naar het gelijknamige boek van Hella S. Haasse.

Matzer

Oeroeg

De theatervoorstelling naar het gelijknamige boek van Hella S. Haasse.

 

 

Matzer

‘Oeroeg was mijn vriend.’ Zo begint het beroemde prozadebuut van Hella S. Haasse. Oeroeg vertelt het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee uit elkaar. Wanneer de ik-figuur na jaren terugkeert gaat hij op zoek naar herinneringen aan de bijzondere vriendschap.

In de opvatting van regisseur Madeleine Matzer is Oeroeg vooral een verhaal over opgroeien in een land dat nooit wezenlijk het jouwe zal kunnen zijn, en het verlangen daar naar; over de zoektocht naar jezelf en de verzoening met het onbekende. Leopold Witte (De Verleiders, Gooische Vrouwen) en Helge Slikker (o.a. Gejaagd door de wind, Romeo and Juliet: het concert en Miss Molly & Me) geven samen het verhaal vorm tot een speelse, zintuiglijke en muzikale vertelling.

Oeroeg verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk, prijkt al decennialang op leeslijsten van scholieren, werd verfilmd, kent meer dan vijftig drukken en is in elf talen vertaald. Hella S. Haasse: “De ontroering, ja, de hartstocht waarmee ik nog altijd reageer op de kleuren, de geuren en geluiden van mijn geboorteland, zijn niet geboren uit herkenning, maar uit het besef dat wat ik waarneem voor altijd onbereikbaar blijft. Alleen het onder woorden brengen van het waargenomen schenkt even de illusie er deel aan te hebben.”

Oeroeg was een coproductie met Bos Theaterproducties, waarmee we eerder de veelgeprezen boekbewerkingen van o.a. Gejaagd door de Wind, Knielen op een bed violen en De eenzaamheid van de priemgetallen naar het theater brachten.

Tekst: Hella S. Haasse
Regie: Michiel de Regt
Concept en bewerking: Madeleine Matzer
Regie: Michiel de Regt
Spel: Leopold Witte & Helge Slikker
Muziek: Helge Slikker

Dramaturgie: Cecile Brommer
Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen
Video-ontwerp: Catharina Scholten
Techniek: Casper Vriens, Jouke Seisveldt, Rens van Dijk
Fotografie: Karin Jonkers

NRC Handelsblad (★★★★)
“bewogen vertolking (…) regisseur en spelers met moed en verve een nieuwe weg hebben gevonden in de Indische traditie. Niet nostalgisch, maar hedendaags, gedurfd. Het drama van ergens niet thuishoren krijgt in de taal van Haasse en Witte beklemmend gestalte.”

Parool (★★★)
“Heerlijk om naar te luisteren. Je kunt bijna je ogen dicht doen; taal en muziek doen al het werk. (…) Die dialoog tussen taal een muziek leidt tot een prachtig hoogtepunt (…) een indrukwekkend spannende, muzikale compositie. Verwarring die aan het wanhopige grenst, nu eens niet via de helderde, rationele taal maar via de ondoorgrondelijkheid van muziek, via het hart.”

Scènes.nu (★★★★)
“Oeroeg is actueler dan ooit (…) weergaloos vertolkt”

Telegraaf (★★★)
“Dit pareltje uit de Nederlandse literatuur kan niet vaak genoeg verteld worden”

8weekly.nl (★★★★)
“Witte’s vertelstijl is naturel en levendig. Hij ís de ik-persoon uit de roman; zijn spel is aantrekkelijk en geloofwaardig en hij draagt de voorstelling uitstekend. (…) De liedfragmenten van Slikker zorgen voor (…) een prettige, ondersteunende soundtrack.”

Cleeft.nl (8/10)
“Sterk acteerwerk van Leopold Witte brengt klassieker ‘Oeroeg’ tot leven”

Datum Tijd Plaats Theater
Oeroeg was te zien in theaterseizoen 2015 - 2016