Matzer

ValAngst (2012)

ValAngst (2012)

Welke illusies hebben we nodig om onszelf houvast te geven? Wat blijft er van ons over zonder kostuum, zonder decor, zonder publiek?

Matzer

ValAngst (2012)

ValAngst (2012)

Welke illusies hebben we nodig om onszelf houvast te geven? Wat blijft er van ons over zonder kostuum, zonder decor, zonder publiek?

Matzer

ValAngst (2012)

ValAngst (2012)

Welke illusies hebben we nodig om onszelf houvast te geven? Wat blijft er van ons over zonder kostuum, zonder decor, zonder publiek?

Op een ochtend word je wakker in je eigen angstbeeld: de wereld heeft ontdekt dat je eigenlijk niks kan. Dat alles wat je tot nu toe gedaan hebt op louter toeval berust, op geluk, gebakken lucht. Deze angst kent iedereen. Een angst die je tegenhoudt de droom uit je ogen te wrijven, op te staan en de sprong in het diepe te wagen. Valangst.

Niemand kan altijd z’n best doen. Dat is gewoon niet menselijk.
Als je altijd je best hebt gedaan, dan wil dat zeggen dat je je ogen hebt gesloten voor alle steken die je voortdurend hebt laten vallen.
Want dat is wel menselijk. Voortdurend steken laten vallen en weer moeten oprapen.

Helge Slikker componeert en speelt. Is de beste vriend met een goede fles wijn. Hij stelt geen vragen, die zijn er al genoeg. Aafke Buringh speelt de Vrouw. Verleiding. Valkuil. Muze en Maatje. Zij laat het bloed kruipen waar het niet gaan kan. En Jasper Boeke speelt.
Of speelt hij niet?

De acteur Jasper Boeke, die zich beroepsmatig begeeft op het grensvlak van schijn en werkelijkheid, is in ValAngst de metafoor voor iets dat we allemaal kennen. Zijn we echt? Geloven we in onszelf? Welke illusies hebben we nodig om onszelf houvast te geven? Wat blijft er van ons over zonder kostuum, zonder decor, zonder publiek?

 

Schrijvers Gerardjan Rijnders en Peter de Graef geven deze acteur taal.
Twee schrijvers die zelf ook op de planken staan of hebben gestaan. Beiden schreven eerder teksten voor MATZER, onder andere voor onze voorstelling Marilyn Monroe: Diamonds are a girl’s best friend. Zij zijn nu gevraagd om hun eigen triomfen en angsten, ambities en krampen, valkuilen en ego-kronkels taal te geven. Zij putten uit eigen ervaring en deze schaamteloos naar hun hand zetten.

Tekst: Gerardjan Rijnders & Peter De Graef
Regie: Madeleine Matzer
Spel: Jasper Boeke, Aafke Buringh, Daniel Cornelissen, Helge Slikker
Muziek: Helge Slikker
Dramaturgie: Anneke Jansen
Decorontwerp: Sacha Zwiers en Sanne Lips
Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen
Lichtontwerp: Matthijs van Meeuwen

Techniek: Casper Vriens en Job Jutten
Regie-assistentie: Dirk Windhorst
Productie en publiciteit: Jeroen Konings
Stagiaire: Merissa Kruisheer
Zakelijke leiding: Judith van der Velden
Decorbouw: Brinkman Decor
Fotograaf: Jean Philipse
Fragmenten uit Hamlet (Shakespeare): Vertaling Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes, De tragedie van Hamlet, Prins van Denemarken. De Harmonie, Amsterdam, 2000

NRC (****)
“Botsing tussen een verzenuwde idealist en een hasjroker”
“Jasper Boeke houdt prachtige monoloog in ValAngst, geschreven door Gerardjan Rijnders en Peter De Graef. (…) De strijd tussen het tweetal kent mooie momenten van wanhoop en liefde, begeleid door de ijle gitaarmuziek of pianospel. Na alle heftigheid verandert Boeke fraai van toon. (…) Ingeleefd gebracht en tegelijk met distantie. Bijzonder mooi.”

Brabants Dagblad
“(…)Jasper Boeke en Aafke Buringh zijn monumentaal als vechtpaar. Vilein, grof, maar vooral wanhopig in hun onbegrip voor elkaar. In hun grimmig-grappige en soms absurdistische tweestrijd komen heel wat wereldproblemen voorbij. Peter de Graef en Gerardjan Rijnders schreven een geweldige tekst en de poëtische muziek van Helge Slikker zorgt ervoor dat het nergens te zwaar wordt. MATZER is er opnieuw in geslaagd, indruk te maken met een eigentijds oorspronkelijk stuk van Nederlandse bodem.”

Theaterkrant (****)
“Aan de gekruide taalbouwwerken over de cortisol-preparaten in uw C1000-kotelet ruiken we de pen van Peter de Graef, aan de existentiële vraag of de acteur opkomt of de rol of toch allebei of toch geen van beiden, proeven we de meesterhand van Gerardjan Rijnders.
En allemaal, met regisseur Madeleine Matzer, hebben ze een pittige hand in deze (bijna) elke doodlopende steeg van galmend engagemententóoneel vermijdende voorstelling.
(…) Waarom ik Jasper Boeke graag zie: een doodkalme toneelspeler die recht op zijn doel afgaat en net op tijd wat mooie bochten kiest.”

Volkskrant (***)
“(…) de bekende angst van: ik kan er allemaal niks van. Dat is de tragiek van het personage Alexander (en met hem zovele anderen), overtuigend gespeeld door Jasper Boeke. (…) Een stuk met mooie momenten zoals de scène tussen Boeke en Daniel Cornelissen als acteurs in Hamlet.”

Omroep Brabant
“De manier waarop Alexander bij Matzer al redenerend zijn ondergang tegemoet praat levert een spannende voorstelling op (…) Het knappe van Valangst is dat de sympathie die je voor Alexander voelt in de loop van het stuk varieert (…) Jasper Boeke heeft van de acteurs de meeste tekst. Maar Aafke Buringh en Daniel Cornelissen doen minstens evenveel om het stuk tot een succes te maken…er kan een sticker op: De reis waard!”

CultuurBewust
“Met de scherpe, soms zelfs poëtische teksten, wordt het thema doordringend ingekleurd. Het zorgt voor reflectie. Reflectie op onze eigen angsten, en wat we allemaal doen om deze onrust te verdrukken. Maar dankzij de vele slimme grapjes en humoristische kwinkslagen wordt het gelukkig nergens te zwaar. Ook zit er een lekkere vaart in de voorstelling. Dit komt door de afwisseling van het samenspel tussen de acteurs en de monologen die rechtstreeks naar het publiek zijn gericht.”

“Valangst is een fenomenale voorstelling waarin alles klopt. De tekst grijpt je bij de strot, de acteurs trekken je hun spel in, de regie is perfect. De enscenering is sober maar effectief en de muziek is prachtig.”

“Vanavond was het zover: Matzers’s ‘ValAngst’ in première. Zouden de kandidaat voorzitters van de #PvdA ook moeten zien. En geachte fractievoorzitters van andere partijen: Ga ook kijken!”

“#ValAngst van #MATZER; Verplichtekost voor iedereen met beetje gevoel in z’n donder. Nu te zien in NL vlakkevloertheaters”

“Weer een rake voorstelling van MATZER. Mooi thema, voor vele een herkenbare worsteling. Knap spel, prachtige muziek #gaatzien!”

Datum Tijd Plaats Theater