Matzer

Bosch Requiem

Ware het niet dat het coronavirus roet in het eten gooide… 

Festival November Music was van zins haar festivaleditie dit jaar te openen met het Bosch Requiem YeonDo. Het gedachtegoed van Jheronimus Bosch en Allerzielen vormen hierin de basis voor een nieuwe compositie.

Bosch Requiem

Net als de afgelopen jaren vroegen onze Bossche collega’s van November Music of MATZER een bijdrage wil leveren aan het jaarlijkse Bosch Requiem. En natuurlijk doen we dat graag. Een nieuwe dodenmis in het kader van Allerzielen, deze keer niet in het Theater aan de Parade (dat gesloten is ivm een ingrijpende renovatie), maar in het Jeronimus Bosch Art Center, in het centrum van onze thuisstad. Madeleine Matzer en Jur van der Lecq verzorgen de theatrale enscenering van dit prachtige initiatief. 

Het leven zelf is al raadselachtig genoeg, maar het mysterie van de dood roept nog veel meer vraagtekens op. Als de dood dan op de deur klopt wordt het stervensproces met allerlei mystieke rituelen omgeven. Van het Tibetaanse Dodenboek tot het katholieke sacrament van de zieken. De Koreaanse katholieke kerk houdt er weer een geheel eigen traditie op na: YeonDo. Voordat iemand wordt begraven, vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof in Korea. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode bijvoorbeeld in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld, onder meer met een ceremoniale maaltijd. In haar requiem YeonDo geeft Seung-Won Oh een nieuwe, eigentijdse invulling aan deze aloude traditie.

De fraaie sacrale ruimte van het Jheronimus Bosch Art Center vormt het ideale decor voor dit nieuwe Bosch Requiem. De muziek van Seung-Won Oh heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien. In haar dodenmis is een glanzende hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en alt Helena Rasker die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen. Dirigent is evenals vorig jaar Manoj Kamps.
Dit bijzondere project komt tot stand in samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Compositie: Seung-Won Oh
Dirigent: Manoj Kamps
Uitvoering:
New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en alt Helena Rasker 
Enscenering: Madeleine Matzer & Jur van der Lecq
Lichtontwerp: Tim van ’t Hoff

Datum Tijd Plaats Theater