Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Nu te zien in theaters, bij zorg- en welzijnsorganisaties en op tal van andere locaties

Bekijk trailer Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie.

 

Bekijk trailer Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie.

Bekijk trailer Matzer

Je kunt me gerust een geheim vertellen

Een positief verhaal over dementie.

Je kunt me gerust een geheim vertellen

 

Een moeder raakt haar kompas kwijt.
En haar streken. 

Een kind heeft de gebruiksaanwijzing
niet en gaat op zoek. 

In de mist, in de hilariteit, in het
verdriet en in de wanhoop soms. 

En in een tijdmachine.
Daar vinden ze elkaar. 

En komen ze dichter bij elkaar dan ooit…

 

Met Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] gaat theatermaker Madeleine Matzer op zoek naar antwoorden op de vele vragen die er bestaan rondom het omgaan met dementie. Een voorstelling voor theaterliefhebbers maar ook voor mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en iedereen die ooit met dementie in aanraking zal komen. Actrice Juul Vrijdag speelt zowel de rol van de dementerende moeder als die van de zoekende dochter en wordt daarbij muzikaal bijgestaan door Helge Slikker.

 

 

Randprogramma

MATZER wil meer doen dan de voorstelling spelen en daarom vindt na afloop van Je kunt me gerust een geheim vertellen steeds een nagesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe? Daarnaast ontwikkelt MATZER een methodiek om het contact met iemand met dementie te verbeteren. Deze methodiek wordt besproken tijdens facultatieve workshops. Ook wordt deze uitgebreid belicht in een speciale publicatie. Daarnaast wordt in samenwerking met Zorgbelang Brabant, Tranzo en Fontys Hogeschool een impactonderzoek gedaan naar het effect van de voorstelling en nagesprek op de bezoekers.

 

Voor wie?

Deze voorstelling is gemaakt voor liefhebbers van theater en voor mensen die direct betrokken zijn bij dementie. Denk hierbij aan mantelzorgers, naasten en familieleden en zorg & welzijn professionals.

 

Trailer

 

Madeleine Matzer over de voorstelling

 

Een voorstelling als handreiking.
Zodat niet iedere mantelzorger het wiel zelf hoeft uit te vinden.

Je kunt me gerust een geheim vertellen [morgen ben ik het toch weer vergeten] is een intrinsiek gemotiveerde voorstelling over dementie – binnenkort volksziekte nummer één. De voorstelling heeft een grote waarde voor naasten en zorgprofessionals. Hierin wordt zowel de kant van de moeder als die van de dochter belicht. Tijdens gesprekken met haar moeder, die aan Alzheimer leed, ontdekte Madeleine Matzer dat de verbeelding een bijzondere kracht is bij het maken van contact en het bewerkstelligen van wezenlijke communicatie.

“Als je jezelf en je oordeel thuislaat, als je reageert vanuit het nu en als je de verbeelding toelaat, dan kun je prachtige ontmoetingen hebben. Zo kan deze ziekte ook een gezamenlijke reis zijn. En een hernieuwde kennismaking, intimiteit, contact, humor en mooie gesprekken opleveren. De ontdekkingen die ik hierin deed, deel ik graag met andere mantelzorgers en professionals. Ik weet uit ervaring dat je als mantelzorger vaak niet weet waar je het zoeken moet, zowel letterlijk als figuurlijk.”

Madeleine Matzer

 

Randprogramma

Met deze voorstelling en bijbehorend randprogramma wil MATZER de communicatie en het contact met mensen met dementie bevorderen. Daarnaast willen de makers dit onderwerp op een positieve manier beter bespreekbaar en zichtbaar maken.

 

Nagesprek

Een nagesprek is een onlosmakelijk onderdeel van de voorstelling zelf. Daarom vindt er na afloop van iedere speelbeurt een dergelijk gesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken?

 

Methodiek

Rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen ontwikkelde MATZER daarnaast een methodiek voor familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals. Doel van de methodiek is om betrokkenen concrete inzichten en tools te geven. Om zo de communicatie met iemand met dementie te verbeteren en veraangenamen. En om handvatten te krijgen in het omgaan met Alzheimer. Dat doen we o.a. door bewustwording en gedragsverandering teweeg te brengen met een combinatie van uitwisseling en praktische tools.

 

 

Workshops & publicatie

MATZER organiseert daarnaast workshops rondom het thema dementie. Ook publiceren we een werkboek met Tips & Tools waarin onze methodiek centraal staat. Verder geven we informatie over hoe en waar hulp te vinden is.

Samenwerking

In iedere stad of gemeente waar de voorstelling speelt, motiveert MATZER haar partners tot een brede, sector-overschrijdende aanpak. Daarbij trekken zorg, welzijn, cultuur, overheid en onderwijs samen op. Met de bedoeling het onderwerp dementie op een innovatieve manier bespreekbaar te maken en onder de aandacht te brengen van een breed publiek.
MATZER werkt voor dit project o.a. samen met landelijke, provinciale en lokale partners, zoals: Deltaplan Dementie, Brabantse Raad voor Informele Zorg, Dementievriendelijk Brabant, zorginstellingen van Neynsel, Vitalis en Archipel, Farent Sociaal Werk, VGZ Zorgkantoor,  en een groot aantal theaters en gemeenten. Tilburg University, Fontys Hogeschool Eindhoven en Zorgbelang Brabant voeren onderzoek uit naar de impact van de voorstelling op het publiek.

Meer info of voorstelling boeken?

Voor meer informatie over boekingen of de samenwerkingsmogelijkheden rondom Je kunt me gerust een geheim vertellen. Neem contact op met: MATZER, Marieke Simons via marieke@matzer.org

 

Trailer

 

Madeleine Matzer over de voorstelling

Tekst: Madeleine Matzer
Met dank aan: Jibbe Willems
Regie: Madeleine Matzer
Spel: Juul Vrijdag
Dramaturgisch advies: Cecile Brommer
Muziek: Helge Slikker

Decorontwerp: Sanne Danz
Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen
Lichtontwerp: Tim van ’t Hof
Techniek: Casper Vriens
Regieassistentie: Sybe Gratama
Productie: Lisa van der Lecq

 

Reacties uit het publiek

“Een geweldig stuk met diepte, humor en een briljante timing. Ik vond Juul Vrijdag acteren op het niveau van Pierre Bokma (voor mij de beste acteur in Nederland). Ook het samenspel met de muzikant was subliem.” 

 

“Onmacht en onzekerheid komt naar voren in de voorstelling, maar ook de prachtige momenten, creatieve oplossingen en verrassende aanpakken.” 

 

“In het Tips & Tools boek dat we na afloop uitgereikt kregen kun je juist oplossingen en ideeën teruglezen waarbij vooral de zaken die je wél kunt doen indruk maken. Een mooie heldere aanvulling voor mantelzorgers, partners en in het speciaal kinderen van mensen met dementie op alles wat er al is en wordt gedaan.”

 

“Een must see theatervoorstelling! Ontroerend, een glimlach en herkenbaar. En opnieuw de bevestiging dat de sociale benadering voor dementie de juiste weg is.”

 

“Ademloos zitten luisteren en kijken. Enorm ontroerd kwetsbaar en grappig. Fantastisch hoe Madeleine een jarenlang proces heeft gevat.”

 

“Wat een bijzonder mooie, nieuwe voorstelling van Madeleine Matzer. Over een dementerende ouder en een dochter die wegen vindt om toch in verbinding te blijven. Persoonlijk, zonder sentimenteel te worden. Ik weet zeker dat ik er 10 jaar geleden veel aan had kunnen hebben.”

 

“Een ontroerende, indrukwekkende maar ook grappige voorstelling over omgaan met dementie. Prachtig gespeeld en gezongen. Echt een aanrader voor iedereen die in het persoonlijk leven of werk met dementie te maken heeft!”

 

“Pakkend, realistisch en adembenemend. Met ook een brok in de keel zitten kijken.”

 

“Dikke complimenten over de waarachtigheid van het spel en de prachtige muziek. Diep geraakt.”

Trailer

Madeleine over de voorstelling

Datum Tijd Plaats Theater
VOORLOPIGE SPEELLIJST || [EP] = Eindhovense Première | [BP] = Bossche Première | [B] = Besloten
donderdag 09 juni 2022 20:00 uur Eindhoven CKE (B)
woensdag 08 juni 2022 15:00 en 20:30 uur Eindhoven Parktheater (B)
dinsdag 07 juni 2022 15:00 en 20:30 uur Eindhoven Parktheater (B)
woensdag 02 februari 2022 20:15 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek Kaarten
dinsdag 01 februari 2022 20:15 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek Kaarten
maandag 31 januari 2022 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
zondag 30 januari 2022 16:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek Kaarten
donderdag 27 januari 2022 20:00 uur Valkenswaard De Hofnar Kaarten
zaterdag 22 januari 2022 17:00 uur Alblasserdam Theater Landvast (B)
vrijdag 21 januari 2022 20:30 uur Amersfoort De Lieve vrouw
dinsdag 18 januari 2022 15:00 en 20:30 Eindhoven Parktheater (B)
woensdag 12 januari 2022 20:30 uur (verplaatst i.v.m corona) Leeuwarden Harmonie
dinsdag 11 januari 2022 20:30 uur (verplaatst i.v.m corona) Leeuwarden Harmonie
donderdag 16 december 2021 19:30 (verplaatst i.v.m corona) Workum (B) Kultuerhús Klameare
vrijdag 10 december 2021 14:00 (verplaatst i.v.m corona) Drimmelen De Cour – Terheijden (B)
dinsdag 07 december 2021 15:00 en 20:30 (verplaatst i.v.m corona) Eindhoven Pand- P (B)
woensdag 08 december 2021 15:00 en 20:30 (verplaatst i.v.m corona) Eindhoven Pand-P (B)
donderdag 02 december 2021 20:00 (verplaatst naar 6 juni i.v.m corona) Eindhoven CKE (B)
woensdag 01 december 2021 19:30 uur (verplaatst i.v.m corona) Eindhoven
vrijdag 26 november 2021 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
zondag 21 november 2021 15:00 uur Oosterhout De Bussel
woensdag 17 november 2021 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
dinsdag 16 november 2021 14:00 uur en 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
maandag 15 november 2021 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
zaterdag 13 november 2021 19:30 Eindhoven (verplaatst)
vrijdag 12 november 2021 14:00 Eindhoven Bibliotheek (B) (verplaatst)
woensdag 10 november 2021 20:15 uur Veendam Van Beresteyn Theater
zondag 07 november 2021 14:00 en 20:30 uur Utrecht Stadsschouwburg
vrijdag 05 november 2021 19:00 uur Eersel Sociaal Cultureel Centrum de Muzenval (B)
dinsdag 02 november 2021 20:15 uur Veldhoven De Schalm
vrijdag 29 oktober 2021 14:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
donderdag 28 oktober 2021 19:30 uur Millingen aan de Rijn Het Gasthuis (B)
woensdag 27 oktober 2021 15:00 en 20:15 uur Veghel De Blauwe Kei
dinsdag 26 oktober 2021 14:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
zaterdag 23 oktober 2021 20:15 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (BP)
vrijdag 22 oktober 2021 20:15 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (BP)
donderdag 21 oktober 2021 14:00 en 19:30 uur Mill Millisweerd (B)
dinsdag 19 oktober 2021 14:00 en 19:30 uur Hoogerheide Kloosterhof (B)
zaterdag 16 oktober 2021 20:15 uur Gouda De Goudse Schouwburg
vrijdag 15 oktober 2021 19:30 uur Eindhoven Peppelrode (B)
woensdag 13 oktober 2021 15:00 en 19:30 uur Nuenen De Akkers (B)
dinsdag 12 oktober 2021 20:30 uur Zaandam Zaantheater
vrijdag 08 oktober 2021 19:30 uur Eindhoven Peppelrode (B)
donderdag 07 oktober 2021 19:30 uur Eindhoven Peppelrode (B)
woensdag 06 oktober 2021 15:00 uur Eindhoven Peppelrode (B)
zondag 03 oktober 2021 14:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
zaterdag 02 oktober 2021 14:00 en 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
donderdag 30 september 2021 15: 00 en 19:30 uur Eindhoven Gagelbosch (B)
dinsdag 28 september 2021 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
maandag 27 september 2021 14:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
zondag 26 september 2021 15:00 uur Doorwerth Odensehuis (B)
donderdag 23 september 2021 15:30 en 19:30 uur Barneveld Theater de Schaffelaar (B)
woensdag 22 september 2021 20:30 uur Eindhoven Parktheater (EP)
woensdag 22 september 2021 13:30 Eindhoven Parktheater (B)
dinsdag 21 september 2021 20:30 Eindhoven Parktheater
maandag 20 september 2021 19:30 uur Waalwijk De Leest
woensdag 15 september 2021 14:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
dinsdag 14 september 2021 19:00 uur 's-Hertogenbosch Verkadefabriek (B)
woensdag 23 juni 2021 20:30 uur Oss De Groene Engel
donderdag 24 juni 2021 20:30 uur Rotterdam Theater Walhalla